Розроблені Методичні рекомендації до маркування органічних харчових продуктів та кормів.
Вони містять законодавчі вимоги до маркування органічної продукції з урахуванням загальних вимог до маркування харчових продуктів, вимоги до маркування імпортованих харчових продуктів, а також настанови до використання державного логотипу України для маркування органічної продукції.
Ознайомитися з Методичними рекомендаціями можна на сайті Держпродспоживслужби.
Міністерство сільського господарства США оприлюднило вимоги до експорту продукції м'яса (в тому числі птиці) та яєць з України до США.
Дана інформація подана в рамках підготовки до відкриття ринку США для експорту української продукції м’яса та яєць.
Ознайомитися з вимогами щодо ввезення до США продукції можна на офіційному сайті Держпродспоживслужби у рубриці «Міжнародне співробітництво» - «Вимоги країн світу».
Президент України підписав законопроєкт №1082 «Про режим спільного транзиту та запровадження національної електронної транзитної системи».
Верховна Рада прийняла відповідний законопроєкт за основу та в цілому 12 вересня 2019 року.
Законопроєкт розроблений на виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом (ЄС). Законопроєкт запроваджує в українському законодавстві положення Конвенції про процедуру спільного транзиту.
На сьогодні, Конвенція про процедуру спільного транзиту – це 35 країн європейського регіону (члени ЄС, ЄАВТ, Туреччина, Македонія та Сербія), які запровадили єдині для всіх Договірних сторін правила декларування та контролю за транзитними переміщеннями товарів із використанням спільного ІТ продукту (New Computerised Transit System (NCTS)).
NCTS – це ІТ продукт, який дає можливість налагодити обмін інформацією про етапи митного оформлення товарів з використанням електронних повідомлень в режимі реального часу та підвищити ефективність використання системи аналізу ризиків.
Приєднання до Конвенції дозволить Україні запровадити обмін митною інформацією з 35 країнами в режимі реального часу, отримувати інформацію для переміщення товарів транзитом, запровадити спеціальні транзитні спрощення, використовувати єдину митну декларацію для переміщення товарів від країни-відправлення до країни-призначення через треті країни в межах Договірних сторін Конвенції за єдиними правилами.
Проте на ухваленні закону робота над приєднанням до Конвенції про процедуру спільного транзиту не завершується. Адже процедура приєднання до Конвенції є нестандартною для країн-претендентів. Для цього спочатку необхідно запровадити та використовувати протягом щонайменше одного року положення цієї Конвенції та відповідний ІТ продукт в межах території України. Лише після цього Україна зможе отримати офіційне запрошення для приєднання до Конвенції.
Як відбуватиметься процес приєднання до Конвенції та впровадження NCTS – у презентації.
Комітет підприємців АПК при ТПП України проведе 26 вересня 2019 року в м.Київ засідання круглого столу на тему: «Крафтове виробництво: бути чи не бути?Пошук шляхів вирішення проблемних питаньдля МСБ у сфері виробництва харчових продуктів».
У заході візьмуть участь представники Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів, національні та міжнародні експерти, виробники крафтової продукції, керівники профільних організацій, науковці, представники ЗМІ.
Реєстрація учасників:
Додаткова інформація:
за тел.: +38 (044) 583 50 69 або e-mail, u-ol@ucci.org.ua
Протягом січня-серпня 2019-го року експорт продукції тваринництва з України склав 860,3 млн дол. США. Це на 10% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Імпорт же зазначеної продукції за аналогічний період зріс на 13% та становив 630,9 млн дол. США.
Передає Національний Промисловий Портал.
Основні обсяги експорту продукції тваринного походження становило м’ясо та їстівні субпродукти птиці, частка якого сягає 47% в структурі продукції тваринництва. Частка яєць птиці в структурі експорту становить 9%. Решту позицій займають згущене молоко та вершки, мед натуральний та вершкове масло – 7,2%, та по 6,8% відповідно.
Лідерам серед приросту експорту став експорт живих тварин. Так, за січень-серпень 2019 року експорт живих тварин зріс на 37%, та становив майже 40 млн дол. США. Найбільшим споживачем цієї категорії стали Ліван та Узбекистан – 40% та 14% відповідно.
Найбільше м’яса птиці було експортовано до Саудівської Аравії, Нідерландів та Словаччини – 24%, 17% та 11% відповідно. Найбільше м’яса ВРХ було експортовано у Білорусь – 70% всього експорту. Найбільшим споживачем українського молока та вершків став Китай – 30,9%, а вершкового масла в Азербайджан – 15%.
Понад половину імпорту тваринницької продукції займають риба та рибні продукти. Основним постачальником риби до України є Норвегія – 85% всієї свіжої й охолодженої риби, 30,4% філе рибних і 16% всієї мороженої риби, що імпортує Україна. Другим найбільшим імпортером продукції тваринництва до України є Польща, яка імпортує 37% всіх сирів до України, 60% м’яса та їстівних продуктів птиці, 48% свинини, 70% сала свинячого жиру і жиру птиці, 33,6% яєць птиці в шкарлупі та 42,7% ковбас та аналогічних виробів з м’яса.