Канада скасовує на 12 місяців усі мита на українські товари
Дата: 09.05.2022
ukr_canadaПро скасування на 12 місяців усіх мит на українськ товари оголосив Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським.
Це гарне продовження ініціативи ЄС і Британії, що підтверджує зацікавленість розвинутих держав залучати українську економіку до власних промислових і торгових ланцюгів.
 
При цьому напередодні зустрічі G7 за участі Президента України  Перша віцепрем'єр-міністерка-Міністерка економіки України Юлія Свириденко та Міністерка міжнародної торгівлі, просування експорту, малого бізнесу та економічного розвитку Канади Мері Енджі провели віртуалні перемовини, за підсумками яких зазначили, що Україна та Канада завершать роботу над розширенням Угоди про вільну торгівлю протягом найближчих тижнів.
 
Під час перемовин урядовці обговорили і низку інших питань, зокрема:
Співробітництво у аграрній сфері. “Канада, як і Україна, є важливим гравцем на ринку зернових. Відтак ми сподіваємося на підтримку в подоланні продовольчої кризи, зумовленої умисним блокуванням українського експорту росією через порти Чорного моря, аби викликати брак продовольства у країнах, що розвиваються”, – зазначила Міністрка економіки Юлія Свириденко.
 
Потенційне скасування Канадою торгових мит на українські товари. До такого рішення нещодавно вдалися ЄС та Велика Британія. “Це допоможе експортерам збільшити обсяги вивезення продукції і тим самим зміцнить українську економіку та обороноздатність нашої держави”, – зауважила Юлія Свириденко.
 
Можливі форми підтримки Канадою України на поточному етапі, а також у ході повоєнного відновлення економіки України. Зокрема торкнулися питань повернення міжнародних інвесторів, що були змушені залишити Україну з початком війни або ж значно згорнули виробництво.
 
Слід зазначити, що попри відстань між Україною та Канадою, торгівля між державами активно розвивається. Так, у 2021 році обсяги українсько-канадської торгівлі зросли на понад 70% і склали 420,7 млн доларів. При цьому експорт товарів з України до Канади зріс в 11 разів.
 
Довідково
У 2020 році підприємства Чернігівщини поставили на канадський ринок товарів на 1,2 млн.дол США, це у 3,2 рази більше за 2019 рік. 
За 9 місяців 2021 року обсяг експорту товарів зріс на майже 22% та становив 1 млн дол США. Підприємства поставляли до Канади переважно зернові культури.