Україна-Туреччина: напрямки подальшої співпраці
Дата: 27.04.2022

turkey2Перша віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко провела зустріч перемовини з турецьким колегою - міністром торгівлі Турецької Республіки Мехметом Мушем.

Ключові теми обговорення:

- Відновлення морських поставок продукції з України до Туреччини. Через війну, яку рф веде проти України, наша країна тимчасово втратили можливість експортувати через морські порти. Сторони обговорити низку альтернативний варіантів щодо комбінованих маршрутів. По суті, у сфері зовнішньої торгівлі для України це питання номер один.

- Постачання турецького обладнання для переробки продукції сільського господарства в Україну. У зв‘язку з тимчасовою втратою морської логістики Україна повинна переорієнтуватися з об‘ємів у тонах на об‘єм у грошах. Це означає - експортувати в основному перероблену продукцію. Для цього українським підприємствам потрібне технологічне обладнання під ключ. Туреччина може бути одним з важливих постачальників. Тут ключове - надання турецькою стороною експортного фінансування поставок обладнання для українських замовників.

- Страхування постачання давальницької сировини в Україну на переробку. До війни почали налагоджуватися виробничі ланцюги, за якими турецькі компанії постачали в Україну власну сировину для переробки та подальшого експорту або продажу на внутрішніх ринках України та Туреччини. Зараз багато компаній призупинили такий формат співпраці через воєнні ризики: ведеться робота, щоб відновити такі ланцюги.

- Постачання нафтопродуктів в Україну. Продовжується допомага українським імпортерам переорієнтовувати канали поставок з рф та рб. Турецька сторона розгляне можливість виділити додаткові обсяги для України.

Говорили і про низку інших тем. Важливо, що Туреччина продовжує послідовно підтримувати державний суверенітет України і бути нашим важливим геополітичним та торговим партнером.turkey

У продовження зустрічі з міністром торгівлі Турецької Республіки паном Мехмедом Мушем також відбулася  зустріч з турецькими компаніями, які об’єднані Турецько-Українською Діловою Радою при Раді зовнішньоекономічної діяльності Туреччини.

У зустрічі взяли участь керівники понад 20 потужних компаній з різних галузей економіки.

Ключова тема - відновлення їх роботи в Україні.

Найбільше турецькі компанії, хвилює якнайшвидше відновлення торгових шляхів між Україною та Туреччиною, операційні питання роботи в Україні через військові дії та компенсація завданих збитків діями російської федерації. Щодо усіх цих позицій відбувається пошук конкретних практичних кроків для вирішення цих проблем і відновлення роботи максимальної кількості компаній в Україні.

Джерело