Візит Посла Республіки Північна Македонія в Україні до Чернігова
Дата: 10.12.2021
2021_12_10_posolstvo_14.[1]Сьогодні Чернігівщину відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Північна Македонія в Україні.
У рамках візиту відбулася зустріч пана Посла з головою Чернігівської облдержадміністрації.
Під час зустрічі голова ОДА зазначив: "Чернігівська область також має свою історію відносин з Північною Македонією. Так, у 1996 році було укладено  Угоду про взаємне економічне і торговельне співробітництво між нашою областю та  Республікою Македонія.  Крім того, у 2012 році нинішній Чернігівський медичний центр сучасної онкології підписав Меморандуми про співпрацю з Інститутом радіотерапії та онкології Клінічного центру в Скоп’є та з Університетською клінікою гінекології та акушерства".
Також В’ячеслав Чаус висловив сподівання, що співпраця регіону з РПМ поглибиться найближчим часом. Адже саме зараз активізувався міжпарламентський діалог обох країн. До речі, народний депутат Валерій Зуб, який також взяв участь у зустрічі з паном Послом, є співголовою групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Північна Македонія.
Також під час зустрічі Директор Департаменту економічного розвитку Олександра Хомик гостям презентовала експортний та інвестиційний потенціал області:2021_12_10_posolstvo_15

— На жаль, розвиток економічних відносин не такий стрімкий, як хотілося б: експорт незначний, а імпорт взагалі відсутній (експорт у 2020 році – 52,6 тис. дол. США, за 9 місяців 2021-го – 23,1 тис. дол.). Однак, наявний продаж дуже різноплановий: від сільгосппродукції до текстилю та устаткування.

У посиленні співпраці зацікавлена і Північна Македонія. За словами Крума Ефремова, нині у фокусі уваги — економічний аспект. Тому зараз в РПМ працюють над лібералізацією торгівлі (спрощення в оформленні товарів на митниці, взаємодії контролюючих органів та інше).

Учасники заходу одностайні в думці, що подібні заходи сприяють якнайшвидшому визначенню взаємовигідних напрямів співпраці.

2021_12_10_posolstvo_1Крім того, Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Північна Македонія в Україні Крум Ефремов та голова Македонського бізнес-клубу Валерій Кокоть зустрілися з представниками чернігівського бізнесу в Агенції регіонального розвитку області. Під час зустрічі говорили про спільні інтереси македонського та чернігівського бізнесу.
Македонія є перспективним торгово-економічним партнером для України. За перші три місяці 2021 року торгівля між нашими країнами збільшилася майже в два рази. Україна та Північна Македонія завершують роботу над оновленням двосторонньої Угоди про вільну торгівлю, яка виконується понад 20 років. Ратифікація відбудеться вже незабаром.
Країна є дуже привабливою для охочих займатися підприємницькою діяльністю. Сьогодні в Македонії є чотири вільні економічні зони та пропонують привабливий податковий портфель компаніям, котрі вирішать вести бізнес на її території.