Створення політики на основі фактів — оцінки економічного впливу потенційних ЗВТ на Україну
Дата: 19.11.2021
256419181_5405785126102913_3667522044885672320_nВідкриття доступу українським товарам і послугам на зовнішніх ринках — політичний пріоритет для Уряду. Наразі ведуться консультації з десятками країн про укладення нових чи розширення існуючих двосторонніх угод.
Особливий фокус на Північній Африці і Близькому Сході.
За підтримки USAID у цьому році Інститут економічних досліджень та політичних консультацій провів наукове дослідження щодо економічного впливу потенційних угод про вільну торгівлю України з Єгиптом, Тунісом та Йорданією.
Угоди створять можливості для нових виробничих ланцюгів у регіоні, бо Україна, Єгипет, Туніс і Йорданія застосовують діагональну кумуляцію у рамках Пан - Євро - Середземноморської конвенції про правила походження.
Ключові висновки дослідження:
 
Ці країни за рівнем ВВП на душу населення за паритетом купівельної спроможності (ПКС) є порівнювані з Україною. Водночас рівень тарифного захисту ринку Єгипту, Тунісу та Йорданії є вищим, ніж захист внутрішнього ринку України.
Для кожної з країни Україна має різні «профілі конкурентоспроможності». Це означає що режим вільної торгівлі вигідний обом партнерам.
Дослідження підтвердило, що укладення угод з цими країнами дасть поштовх для українського експорту.
Єгипет
Основу нинішнього експорту України до Єгипту складають агропромислові товари та метали, тоді як у імпорті з Єгипту домінують послуги, пов’язані з подорожами.
Україна має високі показники конкурентоспроможності на ринку Єгипту у продукції рослинного походження (зерно) та виробів з металу. Натомість Єгипет виявляє конкурентні переваги в експорті в Україну фруктів та овочів, а також текстилю, одягу та продукції хімічної промисловості.
У торгівлі товарами України з Єгиптом номінальний приріст експорту буде значно вищим за приріст імпорту. Серед експортерів України найбільше виграють виробники промислового тютюну та його замінників, виробів з металів та засобів для чищення.
tunisТуніс
Україна має високі показники конкурентоспроможності на ринку Тунісу, в першу чергу, у продукції рослинного походження. Натомість Туніс має конкурентні переваги в експорті в Україну взуття та продукції хімічної промисловості.
Ключовими сценаріями для отримання «виграшів» від ЗВТ між Україною та Тунісом є досягнення лібералізації доступу на ринок Тунісу за рахунок зниження як ввізних мит, так і нетарифних бар’єрів у торгівлі.
Приріст експорту перевищуватиме приріст імпорту, що зумовлено вищим початковим рівнем захисту Тунісу порівняно з Україною, а також структурою торгівлі. Серед секторів найбільше виграють виробництво та експорт металів, виробництво металевих руд, рослинництво.
 
 
 
 
 
jordanЙорданія
Основу товарного експорту України складають агропромислові товари та метали, експорту послуг – послуги, пов’язані з подорожами. У товарному імпорті домінують товари хімічної промисловості, зокрема добрива та ліки, в імпорті послуг – ділові та державні послуги.
Україна має високі показники конкурентоспроможності на ринку Йорданії, в першу чергу в металургії, а також у продукції тваринного і рослинного походження, особливо олій та зерна. Натомість Йорданія виявляє конкурентні переваги в експорті в Україну продукції хімічної і фармацевтичної промисловостей, як: ліки, фарби, добрива, а також свіжі овочі.