Діловий етикет Австрії
Дата: 14.06.2021

3.[1]Діловий етикет в Австрії

 Основні принципи ділового етикету схожі для всіх європейських державах, але в кожній країні є свої особливості, обумовлені її культурними та історичними традиціями.

У діловому етикеті Австрії чимало тонкощів, без знання яких буде набагато важче налагоджувати з австрійською стороною ділові зв'язки і будувати бізнес.

В Австрії прийнято планувати події на тижні і навіть місяці вперед. Пунктуальність вважається однією з ознак здатності вести ефективно справи. Запізнення навіть на пару хвилин може серйозно образити австрійського партнера та сприйнято як неповага, і підірве вашу ділову репутацію.

Затримуватися не рекомендується не тільки на ділові зустрічі, але й на менш офіційні події, наприклад, обід чи вечерю в ресторані, концерт або домашній прийом. Якщо запізнення не уникнути, про це варто попередити заздалегідь. Але, все ж таки бажано спланувати свій час у такий спосіб, щоб прийти на кілька хвилин раніше призначеного терміну.

Ніколи не скасовуйте ділову зустріч в останній момент.

Ознакою хорошого тону також є повага до неробочому часу австрійських партнерів. Не варто планувати діловий візит до Австрії на традиційні місяці відпусток (липень і серпень), різдвяні канікули або дні національних свят, наприклад, 26 жовтня - Національний день Республіки Австрія.

Австрійці дуже уважно ставляться до титулів і звернень. Під час офіційного спілкування формула звернення виглядає як «пан/пані + науковий чи професійний титул + прізвище», наприклад, «гер/фрау + доктор/професор + Бауер». «Доктор» в діловому етикеті Австрії набагато частіше означає наукове звання, ніж професію.

Навіть якщо з австрійськими партнерами ви перебуваєте в дружніх відносинах і давно перейшли на «ти», на роботі, в присутності колег і співробітників, необхідно використовувати офіційні звернення.

Надалі можна опускати прізвище і використовувати тільки ввічливе звернення і звання, наприклад, «гер доктор» або «фрау доктор». Переходити до звернення на ім'я можна тільки після того, як це запропонує ваш австрійський співрозмовник або партнер.

Бізнес-етикет Австрії рекомендує перед початком переговорів здійснити обмін ввічливими питаннями. Австрієць обов'язково поцікавиться, як пройшла ваша подорож, чи сподобався готель, як ви провели попередній вечір і т.д. Цілком доречно буде задати зустрічні питання аналогічного характеру.

В особистих розмовах є доречні і небажані теми. Вітаються бесіди про:

• класичну музику і оперу (особливо про знаменитих австрійських композиторів);

• австрійське мистецтво та архітектуру;

• зимові види спорту.

Небажаними темами вважаються:

• фінанси;

• релігія;

• роль Австрії у Другій світовій війні.

Що важливо знати перед переговорами?

• Запасіться достатньою кількістю візитних карток: їх прийнято залишати не тільки безпосереднім партнерам, але й службовцям нижчого рангу, наприклад, секретарям. Бажано, щоб інформація на візитівці була представлена німецькою або англійською мовою із зазначенням вашої посади, наукового чи професійного ступеню.

• Важливо ретельно підготуватися до переговорів. Ділова зустріч в Австрії - це не місце для імпровізації, «мозкового штурму», пошуку варіантів або ведення безпредметних розмов. Зазвичай зустріч має регламентований порядок денний,  ставить за мету досягнення конкретного результату і завершується, коли всі робочі питання вичерпані.

• Австрійська ділова культура є традиційною, консервативною і дещо формалізованою. Необґрунтовані нововведення не вітаються, а будь-які відступи від усталеного порядку викликають у австрійців відчуття дискомфорту, який не сприяє успіху переговорів.

Австрійці вважають за краще проводити переговори на основі конкретних даних і цифр.

Обмін подарунками не притаманний для бізнес-переговорів в Австрії. Країна має один з найменших показників корупції у світі. Тому вручення занадто дорогих подарунків буде сприйнято бізнес-партнером, швидше за все, негативно. Водночас, у випадку, якщо австрієць зробить вам невеликий подарунок, бажано мати з собою сувенір, який дозволить відповісти на люб'язність.

Подарунки, зроблені в діловій обстановці, розгортаються негайно, перед усіма присутніми.

Краще вибрати сувеніри помірної вартості, які ні до чого не зобов'язують приймаючу сторону: художній альбом, пляшку сувенірного алкогольного напою, дрібничку з національним колоритом. Якщо вас запросили в гості, можна захопити з собою хорошого вина і букет квітів для господині. Букети так само, як й в Україні, повинні складатися з непарної кількості квітів (бажано уникати хризантем, білих лілій і червоних троянд).

Отже, що варто запам'ятати.

Головними рисами ділової культури в Австрії є пунктуальність, сувора ієрархія і слідування традиціям. Австрійці досить консервативні і можуть негативно сприйняти нововведення.

Те саме можна сказати й про подарунки: в ході переговорів бажано виключити їх або мати при собі символічний подарунок, яким можна обмінятися по завершенню переговорів з партнерами.

Австрійці чутливо ставляться до титулів і звань: не забувайте вказувати їх при зверненні, особливо в ході ділової бесіди.

Джерело