Дмитро Кулеба та Іван Корчок домовилися провести бізнес-форум українських і словацьких компаній
Дата: 17.02.2021

602c225e5d6Міністр закордонних та європейських справ Словацької Республіки Іван Корчок здійснив свій перший робочий візит в Україну на запрошення міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

“Між Україною та Словаччиною зразкові відносини. Немає жодних перешкод чи проблемних питань, які б заважали нам реалізовувати спільні проєкти”, - зауважив Дмитро Кулеба.

Міністр висловив вдячність Словаччині за її послідовну підтримку нашої держави на шляху європейської та євроатлантичної інтеграції, підтримку територіальної цілісності і суверенітету України, а також активну позицію Словаччини щодо санкційної політики ЄС у відповідь на агресію Росії.

Міністри домовилися розвивати торговельні зв’язки між Україною та Словаччиною. 

“Днями Рада експортерів та інвесторів при МЗС України та Рада словацьких експортерів підписали меморандум про співпрацю. Це конкретний крок для пожвавлення торговельних контактів між нашими країнами”, - зауважив Дмитро Кулеба.

Міністри домовилися провести вже цьогоріч бізнес-форум між українськими та словацькими компаніями під егідою міністерств закордонних справ.

Сторони детально обговорили подальшу взаємодію в енергетичній сфері, домовилися спільно працювати над полегшенням умов перетину кордону, запровадженням спільного контролю у прикордонних пунктах.

Дмитро Кулеба подякував Івану Корчоку за взаємодію у протидії пандемії COVID-19. Він нагадав, що український літак Ан-124 25 березня минулого року доставив 74 тони медичного устаткування з Китаю до Словаччини, а у травні минулого року словацька сторона передала Україні 200 тисяч хірургічних масок:  “Пандемія стала тестом на дружбу між країнами. Україна та Словаччина пройшли цей тест на відмінно”.

Іван Корчок зауважив, що Україну та Словаччину об’єднують спільна історія, культура та традиції, а також спільні цінності свободи, прав людини та демократії. Він також підтвердив готовність Словаччини долучитися до діяльності Кримської платформи та взяти участь в її установчому саміті.

На переконання сторін, українська громада у Словаччині та словацька громада в Україні зміцнюють відносини двох країн.

Дмитро Кулеба та Іван Корчок підписали План консультацій між міністерствами закордонних справ України і Словаччини на 2021-2022 роки.

Джерело