Про розвиток співпраці з ЄС у наступному році
Дата: 09.12.2020

8 грудня відбулась онлайн-зустріч співголів Ради асоціації - Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Високого представника ЄС, Віцепрезидента Європейської Комісії Жозепа Борреля, а також Віцепрем'єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної та Комісара Європейського Союзу з питань сусідства та розширення Олівера Варгеї.

Засідання Ради асоціації сторони домовились перенести на 11 лютого 2021 року у Брюсселі. Воно стане важливим кроком для розвитку діалогу у напрямку оновлення Угоди про асоціацію. 

Під час зустрічі Ольга Стефанішина наголосила, що спад у світовій економіці через пандемію коронавірусу загострює необхідність оновити Угоду. Це дозволить адаптувати Зону вільної торгівлі між Україною та ЄС до сучасних економічних реалій, покращити умови для ведення бізнесу з обох сторін. 

«Засідання Ради асоціації має стати не менш важливою історичною подією у відносинах Україна-ЄС, аніж 22-й Саміт. Адже ми ставимо перед собою амбітну мету - почати оновлення роботи Зони вільної торгівлі уже наступного року. Зі січня 2016 року, відколи почала застосовуватися Поглиблена і всеохоплююча зона вільної торгівлі, наша двостороння торгівля зросла приблизно на 65%. Це говорить про великий торговельний потенціал між нашими економіками. Тому оновлення Угоди про асоціацію однозначно дозволить наростити взаємну торгівлю, у чому зацікавлений як бізнес України, так і ЄС», – сказала Ольга Стефанішина. 

Урядовиця зазначила, що для розвитку торговельного співробітництва Україна сьогодні очікує на перші висновки попередньої оціночної місії щодо готовності України до укладання «промислового безвізу» з ЄС,  а також визначення  перших кроків для початку офіційних переговорів щодо укладення Угоди АСАА. На порядку денному також подальша інтеграція України до Єдиного цифрового ринку ЄС; залучення України до впровадження Європейського зеленого курсу; підписання Угоди між Україною та ЄС про спільний авіаційний простір; визначення кроків з визнання європейськими партнерами інституту Уповноважених економічних операторів України.

«Минулого тижня Верховна Рада ухвалила революційний закон про внутрішній водний транспорт, який запускає розвиток відкритого і конкурентного ринку вантажних і пасажирських перевезень по воді в Україні. Цей крок є дуже важливим, зважаючи на необхідність приєднання українських внутрішніх водних шляхів до регіональної мережі TEN-T», – зазначила Ольга Стефанішина.

Віцепрем’єрка також підкреслила, що Україна та ЄС мають спільне розуміння важливості вирішення кризи, спричиненої рішеннями Конституційного суду, відновлення повноцінної роботи антикорупційної інфраструктури, а також невідкладності запуску судової реформи в Україні.

Джерело