Інформація щодо змін в законодавстві Республіки Молдова стосовно упаковки та відходів упаковки
Дата: 08.09.2020

flag_of_moldovaВ офіційному виданні Республіки Молдова (РМ) “Monitorul Oficial”, від 21 серпня 2020 року, опубліковано постанову Уряду РМ № 561 від 31.07.2020, якою затверджено Положення “Про упаковку та відходи упаковки” (текст рос. мовою додається).

Документ прийнято для імплементації у законодавство Молдови вимог відповідних актів ЄС. Він регулюватиме процеси управління в РМ відходами з метою зменшення їх впливу на навколишнє середовище. Положення також містить пріоритетні заходи для зниження обсягів продукування відходів з упаковки і переходу від її знищення до повторної переробки та подальшого використання.

Під дію Положення підпадають усі види наявної на ринку РМ упаковки, що використовується у промисловому виробництві, діяльності офісів, закладів торгівлі і надання послуг, домашньому господарстві тощо, незалежно від матеріалу, з якого вона була виготовлена.

Дія Положення також поширюватиметься на упаковку імпортних товарів, у т.ч. й з України, у якій вони поставлятимуться до Молдови.

Положенням передбачено обов'язкову звітність про поетапне досягнення виробниками/імпортерами щорічних цільових показників на національному рівні. Такий моніторинг почне діяти з 1 січня 2024 року.

За моніторинг і виконання Положення відповідатиме Агентство з охорони навколишнього середовища, а Міністерство сільського господарства, регіонального розвитку та навколишнього середовища РМ через Інспекцію з охорони навколишнього середовища здійснюватиме контроль за його виконанням.

Джерело