Єврокомісія ухвалила пакет пропозицій для розвитку торгівлі з Україною
Дата: 25.08.2020

163c923a3847472e8c86464fac613423_18Європейська комісія схвалила пакет пропозицій, спрямованих на збільшення торгівлі між Європейським Союзом і країнами у пан-євро-середземноморському регіоні, зокрема Україною. Таке рішення має допомогти економічному відновленню після спалаху коронавірусу. Пропозиції Єврокомісії модернізують преференційні торговельні угоди ЄС з 20 торговими партнерами з Пан-Євро-Мед, роблячи відповідні "правила походження" в цих угодах більш гнучкими і зручними для бізнесу.

По це повідомляється на веб-порталі Європейської комісії

“Я визначила оновлення Угоди про асоціацію одним з найбільших пріоритетів своєї роботи в якості Віцепрем’єрки і сьогоднішня заява з боку Єврокомісії свідчить, що ми на правильному шляху. Це - сигнал готовності європейських колег до оновлення умов торгівлі з ЄС, зокрема, і для України. А ми зі свого боку уже забезпечили вчасний початок підготовки пропозицій. Це дозволить нам уже в жовтні запропонувати європейцям своє амбітне бачення. А ще - це будуть дуже зважені та обґрунтовані пропозиції, бо до їхньої підготовки залучений бізнес та суспільство”,  –  коментує заяву Єврокомісії Ольга Стефанішина, Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України. 

Окрім України, пропозиції Єврокомісії вносять поправки в двосторонні угоди ЄС з такими країнами: Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія, Швейцарія, Фарерські острови, Туреччина, Єгипет, Ізраїль, Йорданія, Ліван, Палестина, Грузія, Республіка Молдова, Албанія, Боснія і Герцеговина, Північна Македонія, Чорногорія, Сербія та Косово.

“Правила походження” є необхідними в рамках будь-якої торгової угоди, оскільки вони визначають, які товари можуть користуватися преференційним режимом. Такі процедури гарантують, що митні органи можуть перевірити походження товару, а також дозволяють бізнесу довести походження своїх товарів. При дотриманні всіх необхідних вимог товари з преференційним походженням можуть ввозитися з більш низькими ставками мит або навіть з нульовою ставкою, в залежності від режиму преференційного тарифу.

Джерело