Про перспективи залучення України до Європейського зеленого курсу
Дата: 20.08.2020

1-d0b5d0b2d180d0bed181d0bed18ed0b7-d0b5d181Україна готова долучитися до реалізації Європейської зеленої угоди і вже напрацювала попередні пропозиції до спільної Дорожньої карти з ЄС. Амбітність “зеленого переходу” залежатиме від глибини співпраці між Україною та європейськими партнерами. На цьому 19 серпня наголосила Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України під час зустрічі з делегацією Представництва ЄС в Україні. 

“Залучення України до реалізації Європейського зеленого курсу є одним з моїх пріоритетів. Ми вже є частиною цього процесу в рамках Угоди про асоціацію з ЄС. Серед пріоритетних секторів у цьому напрямку ми розглядаємо підвищення енерго- та ресурсоефективності економіки, реформу вугільного сектору та справедливу трансформацію вугледобувних регіонів, розвиток відновлювальної та водневої енергетики, розбудову національної системи торгівлі квотами на викиди парникових газів, розвиток сталого сільського господарства, зокрема, виробництво органічної продукції, діджиталізацію економіки, екологізацію транспорту, співпрацю у наукових та інноваційних проєктах, стимулювання трасферу технологій” - зазначила Ольга Стефанішина.

Віцепрем’єрка також повідомила європейських партнерів про підготовку другого Національно визначеного внеску (НВВ) до Паризької Угоди. Це ключовий документ в рамках боротьби зі зміною клімату, що готують всі країни, та який визначає зобов’язання України щодо скорочення викидів парникових газів. Попередній документ від  2015 року передбачає зобов’язання не перевищити 60% від рівня 1990 року. 

“Ми підтримуємо загальноєвропейській тренд на збільшення зусиль по боротьбі зі зміною клімату, і наш другий НВВ буде більш амбітний, ніж попередній. Однак, екологізація економіки, особливо під час коронавірусу, вимагатиме реалізації спільних проєктів, трансферу передових технологій та залучення інвестицій і значної фінансової підтримки, зокрема, зі сторони міжнародних інституцій” - зазначила Ольга Стефанішина

Джерело