Україна ініціює переговори щодо укладення преференційної торговельної угоди з Єгиптом
Дата: 30.07.2020

egsxРозвиток домовленостей між президентами України та Єгипту відбулася телефонна розмова Міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби з главою МЗС Єгипту Самехом Шукрі.

Співрозмовники відзначили суттєвий прогрес, досягнутий останніми роками у політичній площині, та обговорили конкретні подальші кроки для обміну візитами на високому та найвищому рівнях.

Дмитро Кулеба наголосив на важливості забезпечення висхідної динаміки двосторонніх відносин та запросив єгипетського колегу відвідати з офіційним візитом нашу державу після покращення епідеміологічної ситуації.

Міністри також обговорили спільні зусилля, спрямовані на диверсифікацію співробітництва у торговельно-економічній, інвестиційній, туристичній та гуманітарній сферах.

«Ми націлені на суттєве збільшення обсягів двостороннього товарообігу, який за результатами минулого року склав понад 2,6 млрд дол. США. Для цього ми запропонували єгипетській стороні новий формат економічної співпраці, а саме розглянути можливість укладення двосторонньої преференційної торговельної угоди», - зазначив Дмитро Кулеба.

Очільники МЗС окремо зупинилися на поточному стані двосторонньої договірно-правової бази та домовилися сприяти її розширенню.

Довідково

Єгипет – ключовий економічний партнер України на Африканському континенті. Загальний обсяг торгівлі товарами і послугами між Україною та Єгиптом у 2019 році становив 2,631 млрд дол. США, за 5 місяців поточного року цей показник перевищив 1 млрд дол. США.

У 2019 р. Єгипет відвідало 1,49 млн українських туристів. За цим показником Україна посіла друге місце після Німеччини.

Джерело