Ольга Стефанішина назвала пріоритети щодо оновлення Угоди про асоціацію Україна-ЄС
Дата: 17.06.2020

1-d0b5d0b2d180d0bed181d0bed18ed0b7-d0b5d181Оновлення Угоди про асоціацію є одним із пріоритетів України, який є важливим пунктом порядку денного на саміті Україна-ЄС у жовтні. 

«Ми маємо рухатися в напрямку повної лібералізації по всіх чотирьох свободах (вільне переміщення товарів, послуг, робочої сили і капіталу – ред.). Саме у цьому контексті і відбувається підготовка України до саміту та до Ради асоціації, яка закріпить домовленості саміту» – зазначила Ольга Стефанішина, Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, під час інтерв’ю «Європейській правді».

Зокрема, може йтися про оновлення всіх додатків та торговельної частини. Ставки також будуть предметом переговорів з ЄС, однак не йдеться про обнулення всіх ставок.

Серед інших пріоритетів України у діалозі з ЄС Ольга Стефанішина назвала:

  •  відновлення діалогу щодо підписання Угоди про спільний авіаційний простір;

  • підготовка місії, яка розпочне оцінку України в рамках підготовки до переговорів по ACAA («промисловий безвіз»). Ця місія очікується найближчим часом;
  • інтеграція до Цифрового ринку ЄС. Україна розраховує на оновлення ключових додатків Угоди у цій сфері, а також схвалення дорожньої карти інтеграції України у Цифровий ринок ЄС.

«Ще один пріоритет – виконання Угоди в сфері санітарних і фітосанітарних заходів. Україна тут вже провела велику роботу, у багатьох сферах вже діють європейські стандарти, і я хотіла би рухатися в напрямку автоматизації, визнання еквівалентності нашого і європейського санітарного контролю» – розповіла Віцепрем’єр-міністерка.

Вона також зазначила, що на осінню сесію парламенту планується підготувати пропозиції щодо євроінтеграційних законопроєктів, які необхідно ухвалити.

Джерело