Уряд та бізнес працюють над пропозиціями щодо зменшення викидів вуглецю
Дата: 26.05.2020

2___1997_650x41021 травня в онлайн-засіданні під егідою Віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Вадима Пристайка урядовці та топ-менеджери найбільших українських компаній обговорили підготовку до впровадження європейського «Механізму прикордонного вуглецевого регулювання». 

Про це повідомляє Міністерство енергетики та захисту довкілля.

Це один із запланованих заходів ЄС в рамках «Європейської зеленої угоди» (European Green Deal). Цей механізм ще не представлено, його ідея полягає в обмеженнях щодо імпорту товарів в ЄС, які виробляються з великими викидами вуглекислого газу. Наразі Міністерство енергетики та захисту довкілля розглядає різні підходи до реформування податку на викиди СО2, але головна ціль – створити умови для реінвестицій коштів з податку саме на енергоефективні заходи та декарбонізацію, з метою боротьби зі зміною клімату. 

Представники бізнесу також усвідомлюють переваги енергоефективних та еко-проектів, від яких вони лише виграють за рахунок зменшення витрат на енергоносії, зменшенню викидів шкідливих речовин та викидів вуглецю.

У засіданні взяли участь посадовці Мінекономіки, Представництва України в ЄС, члени European Business Association (EBA) та топ-менеджери найбільших українських компаній. За результатами дискусій сторони домовилися про розвиток платформи для сумісних напрацювань щодо Механізму прикордонного вуглецевого регулювання та Європейської зеленої угоди.

Джерело