Рада ЄС ухвалила висновки щодо політики Східного партнерства після 2020 року
Дата: 14.05.2020

eap-page-logo-v211 травня Рада ЄС затвердила висновки щодо політики Східного партнерства на період після 2020 року. У такий спосіб вона вкотре підтвердила стратегічну важливість ініціативи, а також колективне зобов’язання з побудови спільного простору демократії, процвітання та стабільності.

Висновки Ради ЄС забезпечують виконання висновків Європейської Ради від 20 червня 2019 року, які відзначили 10-річчя Східного партнерства, а також спільного повідомлення «Політика Східного партнерства після 2020 року: зміцнюючи стійкість – Східне партнерство, що працює для всіх» від 18 березня 2020 року.

У своїх висновках Рада ЄС вітає відчутний прогрес Східного партнерства. Вона вкотре нагадала про підхід, що ґрунтується на стимулах та умовах як засобах заохочення східних країн-партнерів до продовження втілення реформ та активізацію зусиль у цьому контексті. Рада ЄС підтвердила, що теперішні стратегічні рамки, включаючи «20 очікуваних досягнень до 2020 року», є чинними та приносять відчутні результати і переваги для людей.

Також Рада ЄС наголошує на важливості для Східного партнерства бути у майбутньому більш стратегічними, амбітними, гнучкими й інклюзивними рамками для співпраці. Учасники ініціативи повинні мати змогу спільно вирішувати глобальні проблеми і проблеми, які стосуються усіх країн-партнерів, у низці сфер, особливо за чинної безпрецедентної ситуації, спричиненої пандемією COVID-19.

У висновках міститься рішучий заклик до оновлення зобов’язань щодо основ Східного партнерства. Це стосується, зокрема, таких сфер: демократії , прав людини, верховенства права, належного врядування, вдалих антикорупційних політик, економічних реформ, екологічних, кліматичних та енергетичних проблем, цифрової трансформації та інвестицій у людей.

Окрім того, Рада ЄС очікує на наступний саміт Східного партнерства. Планується, що учасники цієї зустрічі переглянуть результати, що їх було досягнуто з часу останнього саміту у 2017 році, схвалять довгострокові програмні цілі, визначать напрями подальшого зміцнення і поглиблення співпраці, а також нададуть мандат для підготовчої роботи над наступним поколінням очікуваних результатів після 2020 року.

Висновки Ради ЄС щодо політики Східного партнерства після 2020 року

Спільне повідомлення: «Політика Східного партнерства після 2020 року: зміцнюючи стійкість – Східне партнерство, що працює для всіх»

Висновки Європейської Ради від 20 червня 2019 року

Східне партнерство (розділ про ініціативу на сторінці Ради ЄС/Європейської Ради)

Підтримка Євросоюзом країн Східного партнерства у їхній боротьбі проти COVID-19

Інформаційна довідка: Східне партнерство після 2020 року

Інформаційна довідка про відносини між ЄС та Україною

 

Джерело