Як досягти більшої лібералізації торгівлі з ЄС: стан використання тарифних квот ЄС Україною
Дата: 15.04.2020

1200h630_trade-policy-brief-on-eu-tariff-quotas-768x403Центр досліджень зовнішньої торгівлі Trade+ при Kyiv School of Economics підготовив аналітичний звіт щодо використання Україною безмитних тарифних квот ЄС, що діють в рамках Поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ПВЗВТ).

Проведений аналіз свідчить про позитивну динаміку заповнення тарифних квот ЄС Україною протягом 2016-2019 рр. – з точки зору кількості квот, що використовуються, і обсягів експорту в межах цих квот.

Крім того, спостерігається позитивна тенденція до збільшення рівня заповнення квот для товарів з вищим ступенем переробки. Фактичний експорт для частини квот значно переважає безмитні поставки в межах квот.

Загалом, на думку авторки дослідження, встановлені обсяги безмитних поставок для сільськогосподарської та харчової продукції часто є надто низькими з точки зору поточного експортного та виробничого потенціалу українського агросектору, який значно змінився порівняно з періодом, коли проводилися перемовини щодо ПВЗВТ.

Ознайомитися зі звітом можна за посиланням

Джерело