ЄС ввів нові вимоги до маркування продуктів харчування
Дата: 10.04.2020

eufoodregulationsЄвропейський союз з 1 квітня ввів нові вимоги, які зобов'язують виробників продуктів харчування вказувати на упаковці, звідки надходить сировина, яка використовується для виробництва.

Про це повідомила Державна продовольча і ветеринарна служба Литви (VMVT).

Тепер споживачі зможуть знайти не тільки інформацію про країну походження товарів, а й дізнатися, де вони зроблені і звідки надходить сировина.

Фахівці VMVT підкреслюють: у разі якщо країна або місце виробництва продуктів харчування відрізняється від місця походження основних інгредієнтів, тепер необхідно вказувати походження основного інгредієнта, а якщо таких інгредієнтів кілька, то походження кожного з них.

«Основним компонентом продукту вважається та частина, яка складає більше 50% від загальної ваги продукту. Наприклад, основним інгредієнтом в полуничному джемі є полуниця, зернова мука - в випічці і хлібі, фруктове пюре - у фруктовому морозиві, свинина - в продуктах зі свинини. Якщо, наприклад, полуничне варення оголошено продуктом, виробленим в Литві, але полуниця, яка використовується для виробництва, вирощена і привезена з іншої країни, такий як Польща, то це необхідно додатково вказати », - пояснюють у відомстві.

До теперішнього часу надання більш докладної інформації про походження сировини потрібно лише для обмеженого кількість продуктів - яловичини, птиці, свинини, баранини, козлятини, свіжих фруктів і овочів, оливкової олії, меду, вина. Продукти зі старою маркуванням будуть поступово вилучатися з продажу, проте поки їх продаж буде відбуватися на законних підставах.

Джерело