Дмитро Кулеба: Потрібно наповнити взаємодію з Китаєм конкретними масштабними проєктами
Дата: 03.02.2020

45903-194741-31208За 11 місяців 2019 року Китай вийшов на перше місце серед країн – торгових партнерів України. Товарообіг зріс на 32,5% і досяг 11,7 млрд доларів США. Ключовими пріоритетами співпраці  з КНР зараз є сільське господарство, енергетика та енергоефективні технології, туризм, культурний та науковий обмін, космічна галузь.

“КНР – наш  стратегічний партнер. З одного боку, маємо підтримувати загальнополітичну рамку співробітництва, з іншого – починати нові, вигідні для України, масштабні проєкти і відкривати нові можливості, зокрема, для підвищення інтенсивності торгівлі та розвитку української економіки і інфраструктури”, – наголосив Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба на засіданні Української частини Комісії зі співробітництва між Урядом України та Урядом Китайської Народної Республіки. 

Засідання Комісії під головуванням Дмитра Кулеби відбулося 31 січня. Разом з представниками міністерств та Послом України в Китаї Сергієм Камишевим було проаналізовано виконання попередніх домовленостей і проєктів, результати та плани роботи галузевих підкомісій та робочої групи з питань інвестицій, визначено перспективні напрями подальшої співпраці. 

За результатами зустрічі Дмитро Кулеба доручив підготувати атлас перспективних проєктів за усіма напрямами роботи Комісії для подальшого обговорення з китайською стороною. 

В планах – розширити торгівлю і, зокрема, зняти бар'єри торгівлі. Крім торговельно-економічного напряму, ключовими сферами співробітництва між Україною та Китаєм є науково-технічна, космічна галузі, сільське господарство, культура, освіта та медицина. По кожному з цих напрямів працюють відповідні підкомісії і виконуються спільні проєкти. Так, наприклад, зараз українські науковці разом з китайськими колегами проводять 34 науково-дослідних проєкти. Співпрацюють і в космічній сфері. У рамках п’ятирічного плану – участь в китайській програмі освоєння Місяця. Також є зацікавленість у розвитку взаємодії у сфері кінематографії.

Уже цього року Україна візьме участь у Другій Глобальній конференції ООН з питань сталого транспорту, яка відбудеться з 5 по 7 травня в Пекіні, а восени – у Третій Китайській міжнародній імпортній виставці у Шанхаї. Також у планах – проведення двостороннього бізнес-форуму, засідань галузевих підкомісій та робочих груп.

Крім того, Україна прагне реалізувати з Китаєм низку нових інвестиційних проєктів у сфері енергетики, інфраструктури тощо.

Довідково

Комісія зі співробітництва між Урядом України та Урядом КНР працює з 2011 року. Було проведено три спільних засідання. Востаннє Комісія збиралася наприкінці 2017 року. Наступне спільне засідання відбудеться цього року у Пекіні. Українську частину Комісії очолить Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба. 

Також працюють 7 галузевих підкомісій з питань співробітництва – торговельно-економічного, у галузі сільського господарства, у галузі культури, у космічній галузі, з питань науково-технічного співробітництва, у галузі освіти, у галузі медицини.

Джерело