Уряд України прийняв рішення про зміни режиму виїзду громадян України з території України до РФ
Дата: 09.01.2020

18 грудня 2019 р. Кабінетом міністрів України було ухвалено рішення щодо змін у дії окремих положень міжнародних договорів України з РФ у сфері поїздок громадян.  Постанова №1056 "Про дію окремих положень міжнародних договорів України з Російською Федерацією".

Згідно з положеннями згадної постанови, з 1 березня 2020 року скасовується можливість перетинання громадянами України державного кордону України з Російською Федерацією на підставі паспорта громадянина України та свідоцтва про народження для дітей віком до 16 років.

Вищевказані зміни імплементуються українською стороною у рамках удосконалення процедури прикордонного контролю громадян України під час виїзду з території України до Російської Федерації з метою запобігання випадкам використання підробок паспорта громадянина України (у формі книжечки) та свідоцтва про народження з огляду на низький ступінь захисту вказаних документів.

Згідно з частиною четвертою статті 1 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", відповідно до якого громадян України ні з яких підстав не може бути обмежений у праві на в'їзд в Україну, громадяни України мають право на в'їзд на територію України з території РФ як за документами, дійсними для виїзду за кордон, так і за паспортом громадянина України та свідоцтвом про народження (для дітей до 16 років).

Водночас, зменшується час проходження прикордонного контролю кожного громадянина, оскільки, для перевірки даних особи, відомості закордонних паспортів зчитуються спеціальними приладами.

У випадку втрати за кордоном закордонного паспорта закордонні дипломатичні установи України оперативно здійснюють ідентифікацію громадян у базах даних для оформлення нового паспортного документа.

На території РФ функціонує 5 дипустанов України - Посольство в Москві, Генеральні консульства в Санкт-Петербурзі та Ростові-на-Дону, консульства в Єкатеринбургу та Новосибірську. Кожна цих з установ забезпечена усім належним устаткуванням для опрацювання звернень громадян України з питань оформлення закордонних паспортів.