Нові правила безпеки харчових продуктів
Дата: 16.12.2019

food-safety-1Нові правила, спрямовані на модернізацію засобів захисту від хвороб тварин і шкідників рослин, і підвищення безпеки харчових продуктів почали діяти в Європі в ніч на 14 грудня 2019 г. Вони замінюють більш 70 існуючих європейських директив.

Правила розділені на два блоки: офіційний регламент контролю (OCR), застосовуваний до компаній, які беруть участь в торгівлі тваринами і продуктами тваринного походження (POAO); і постанову про здоров'я рослин (PHR) для підприємств, що займаються виробництвом, постачанням насіння рослин, деревини і рослинних продуктів.

Нова служба IMSOC зв'яже існуючі системи RASFF, TRACES, а також мережу, яка протидіє шахрайства в продовольчій сфері.

Імпортери тварин і продуктів тваринного походження повинні будуть пройти пункти прикордонного контролю, хоча б за один робочий день і мінімум за 4 години до ввезення. Також, необхідно буде заповнити загальний в'їзний документ про стан здоров'я тварин (CHED). Він замінить в'їзний ветеринарний документ (CVED) і загальний в'їзний документ (CED).

Для довідки: Постанова про здоров'я тварин ЄС 2016/429 є третьою частиною пакета цих правил і буде застосовуватися з 21 квітня 2021 року

TRACES - Транс'європейський інтегрована комп'ютеризована ветеринарна система

IMSOC - інформаційна система управління для офіційного контролю

RASFF - Європейська система для швидкого оповіщення про харчові продукти і корми

Джерело