Засідання Українсько-швейцарського спільного Комітету з питань економічного співробітництва
Дата: 09.07.2019

top-photoУ м. Берн відбулося Дванадцяте засідання Українсько-швейцарського спільного Комітету з питань економічного співробітництва. Делегацію України очолив Державний секретар Міністерства економічного розвитку і торгівлі України О.Перевезенцев, швейцарську – керівник підрозділу двосторонніх економічних відносин Державного Секретаріату з питань економіки Швейцарії, Делегат Федеральної Ради з питань укладання торгівельних угод, Посол Е.Боллінгер

Під час засідання сторони обговорили стан та перспективи розвитку двостороннього економічного співробітництва між Україною та Швейцарією, подальшу взаємодію у сфері енергоефективності, інфраструктури, а також відносини у форматі Україна – Європейська асоціація вільної торгівлі.

 Сторони відзначили позитивну динаміку відносин України і Швейцарії, визначили переговори як високопродуктивні та висловили намір й надалі розвивати всебічну співпрацю на пріоритетних напрямках економічної співпраці, зокрема у сфері енергоефективності та відновлювальних джерел енергії, інфраструктури, активізації співпраці в  аграрній галузі, ІТ секторі, започаткування пілотних проектів із навчання фахівців. Було дано позитивну оцінку діяльності Комітету та його впливу на розвиток економічних відносин між країнами.

В ході візиту відбулася низка двосторонніх зустрічей членів української делегації, зокрема Державного секретаря Міністерства економічного розвитку і торгівлі України О.Перевезенцева з Державним секретарем Державного секретаріату економіки Швейцарії М.-Г.Інайхен-Фляйш, керівником підрозділу двосторонніх економічних відносин Державного Секретаріату з питань економіки Швейцарії, Делегатом Федеральної Ради з питань укладання торгівельних угод, Послом Е.Боллінгером, Керівника Головного департаменту зовнішньої політики та європейської інтеграції Адміністрації Президента України І.Жовкви із Заступником державного секретаря ФДЗС Швейцарії К.Ланг, Заступника Міністра з питань європейської інтеграції Міністерства інфраструктури України В.Довганя з керівництвом Всесвітнього поштового союзу, Голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України С.Савчука з керівництвом Державного Секретаріату з питань економіки Швейцарії. Проведено також зустріч секретаріатів національних частин Комітету щодо узгодження підсумкового документу за результатами засідання

Під час зустрічей було наголошено, що Швейцарія входить у десятку найбільших іноземних інвесторів в Україну. Вона інвестувала в економіку України понад 1,5 млрд. дол. США. Найбільший обсяг швейцарських інвестицій надійшов до промисловості, що становить майже 60% від загального їх обсягу.

Детально обговорювалися питання глибоких соціально-економічних перетворень в Україні. У цьому контексті М.-Г.Інайхен-Фляйш зазначила, що Швейцарія і надалі готова надавати підтримку реформуванню української економіки і суспільства. У цьому контексті в новій стратегії швейцарського співробітництва з Україною на 2020 – 2023 рр. передбачено збільшення щорічного фінансування до 27 млн. шв. фр.

Українська сторона подякувала за значну технічну та гуманітарну допомогу, висловила задоволення стабільним розвитком торговельно-економічного співробітництва та зростанням швейцарських інвестицій. 

Під час зустрічей українська сторона представила актуальні інвестиційні проекти у сфері енергетики та інфраструктури.

Джерело