Ратифіковано оновлений «енергетичний» Додаток 27 до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом
Дата: 03.07.2019

 

eu-uaВерховна Рада України ратифікувала оновлений «енергетичний» Додаток 27 до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Чому це важливо?

Це рішення є передумовою енергонезалежності та передбачає нові енергетичні стандарти, які наблизять Україну до повноправного членства в ЄС, та нові правила, дотримання яких дозволить забезпечити інтеграцію України до внутрішніх енергетичних ринків ЄС.

 

 

Додаток охоплює всі енергетичні ринки. Зокрема, в галузі електроенергії передбачено впровадження Директив і Регламентів ЄС, що стосуються умов доступу до мережі для транскордонних перетоків електроенергії, доброчесності та прозорості на гуртовому ринку електроенергії і надійності постачання електроенергії та інвестування в інфраструктуру.

 

Для ринку газу, зокрема, передбачено впровадження вимог Євросоюзу щодо спільних правил для внутрішнього ринку природного газу, умов доступу до мереж транспортування, надійності постачання, а також вимог щодо тарифів на транспортування.

 

Також Україна має імплементувати Директиву ЄС щодо обов’язку підтримання мінімальних запасів сирої нафти та нафтопродуктів. У сфері енергоефективності Україна бере на себе зобов’язання щодо енергетичних характеристик будівель, а також енергетичного маркування побутової техніки та обладнання. Окремо виписані вимоги щодо екодизайну для пов’язаних з енергоспоживанням продуктів. Ці заходи поліпшать стан довкілля та зменшать споживання енергії.

 

У галузі ядерної енергетики Україна, зокрема, має впровадити вимоги Євросоюзу щодо захисту від загроз, зумовлених впливом іонізуючого випромінювання. Також Україна бере на себе зобов’язання дотримуватися європейських норм з нагляду та контролю за перевезенням радіоактивних відходів та відпрацьованого палива.

 

Передбачена імплементація мережевих кодексів ЄС у секторах газу та електроенергії, зокрема, Мережевого кодексу ЄС про балансування газу в газотранспортних системах. Цей кодекс виходить за межі зобов’язань України в рамках Енергетичного Співтовариства. Такий підхід дозволить вести постійний діалог з ЄС у двосторонньому форматі і стати повноправним учасником енергетичного ринку ЄС.

Голос України опублікував Закон про ратифікацію змін до «енергетичного» Додатку Угоди про асоціацію Україна - ЄС

Документ набуде чинності 12 липня!