Про підготовку Річної національної програми Україна – НАТО 2020
Дата: 02.04.2019

28945Понад 300 українських держслужбовців готуватимуть Річну національну програму під егідою Комісії Україна – НАТО (РНП) на 2020 рік за методикою Results-Based Management. Така методика офіційно використовується в Урядах Канади, Великої Британії та інших державах Північноатлантичного альянсу. Вона відповідає стандартам ЄС (SIGMA), за нею працює ООН, Світовий банк та інші міжнародні організації. Про це заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе на зустрічі з держслужбовцями щодо започаткування процесу підготовки РНП -2020.

«Два з половиною роки пройшло від моменту ініціативи оновлення РНП Україна-НАТО. Ми пройшли великий шлях від безрадісної картини, коли більшість залучених до підготовки РНП не володіли англійською мовою та навичками проектного менеджменту і ніколи не були в штаб-квартирі НАТО, до моменту, коли маємо 300 висококласних євроатлантистів, на чию відповідальну і професійну роботу розраховуємо. Сьогодні ми разом із канадським проектом EDGE запускаємо доволі амбітний, інноваційний проект із підготовки стратегічних документів. Нова методика дасть можливість суттєво удосконалити Річну національну програму на 2020 рік, наблизивши її до вимог Плану дій щодо членства в НАТО», – підкреслила Віце-прем’єр-міністр.

Вона зазначила, що ще на початку 2018 року стало зрозуміло, що «косметичні зміни» не змінять ситуацію на краще і що необхідно кардинально міняти підходи до підготовки РНП на національному рівні.  В результаті протягом минулого року тривав процес підготовки проекту Указу Президента України щодо підходів до формування РНП, паралельно тривало поглиблене навчання представників органів державної влади новим методикам розробки річних програм, а РНП-2019 розроблялася вже відповідно до нових підходів. «У результаті Річна національна програма на 2019 рік стала програмою стратегічних реформ та інших заходів, необхідних для забезпечення ефективної, цілеспрямованої та системної підготовки України до членства в НАТО. Основний акцент у програмі зроблений на досягненні відповідності критеріям членства в Альянсі», - зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Наразі робота над проектом РНП-2019 закінчена і найближчими днями очікується її затвердження Президентом України.

У проекті РНП-2019 вперше утворено логічний ланцюжок: стратегічна мета – цілі для її досягнення – пріоритетні завдання на поточний рік – заходи, спрямовані на досягнення пріоритетних завдань. Цей ланцюжок дозволяє на етапі підготовки проекту документу відкидати другорядні, зайві або невідповідні елементи реформ. Крім того, в рамках РНП утворюється система моніторингу шляхом запровадження показників ефективності – індикаторів виконання. Це дозволить прослідкувати прогрес у реалізації кожної реформи або ж, навпаки, виявити прогалини і помилки.

Використання методики Results-Based Management при підготовці РНП-2020 передбачено відповідним Указом Президента від 2 жовтня минулого року. «Наразі моя команда готує детальні фахові роз’яснення, як планувати за новою методикою та робити самооцінку виконання Програми з фокусом саме на результат, а не на процес. Наступним кроком буде навчання представників міністерств і відомств зазначеній методиці. Це будуть  семінари і повноцінні стратегічні сесії для кожної окремої установи», – додала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона також наголосила, що кожного року робота над наступною РНП починається раніше: «Вперше ми починаємо роботу над наступною РНП в березні. Тож маємо достатньо часу для її підготовки на якісно новому рівні».

Довідково 

Проект EDGE (The Expert Deployment for Governance and Economic Growth Project, Agriteam Canada Consulting Ltd.) - канадський проект технічної допомоги в Україні. Уже працює з Секретаріатом Кабінету Міністрів та низкою міністерств із впровадження RBM. EDGE вже навчив методології RBM понад 1200 співробітників з 15 міністерств – від міністрів до експертів стратегічних директоратів. Мінюст, МОН, МОЗ, Мінкультури, Агентство електронного врядування вже працюють по RBM. Офіс реформ Секретаріату Кабінету Міністрів теж працює з паспортами реформ згідно методології RBM.

У контексті підготовки Річної національної програми-2020 нова методологія допоможе більш ефективно планувати реформи. Також НАТО буде краще розуміти прогрес України в досягненні цілей реформ.

Джерело