Уряд виконав значний обсяг зобов'язань за Угодою про асоціацію
Дата: 27.02.2019

136006Під час робочого візиту до м. Брюссель, Королівство Бельгія, Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе зустрілася з депутатами Європейського Парламенту Даріушем Росаті, Міхаелем Галером та Ельмаром Броком. Співрозмовники обговорили останні події порядку денного Україна – ЄС.

Іванна Климпуш-Цинцадзе запевнила, що українська влада має намір продовжувати програму реформ, незважаючи на період виборів. Вона нагадала, що український Парламент підтримав ініціативу Президента внести зміни до Конституції для закріплення стратегічного курсу на членство України в НАТО та ЄС.

Віце-прем`єр-міністр також представила Звіт про результати реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у 2018 році. Серед відчутних результатів – зростання обсягів зовнішньої торгівлі України з країнами ЄС. Протягом 2018 року Україна продала товарів на суму понад 20 мільярдів доларів США до країн ЄС, що складає 42% від загального експорту України. Наразі близько 15 тисяч українських підприємств експортують свою продукцію до країн ЄС. Україна виконала 89% своїх зобов'язань щодо наближення до законодавства ЄС у сфері підприємництва.

Депутати Європарламенту привітали презентацію третього урядового Звіту про виконання Угоди про асоціацію та відзначили покращення динаміки порівняно з попередніми роками.

«Ми запровадили внутрішній інструмент оцінки та моніторингу виконання Угоди про асоціацію, завдяки якому спостерігаємо кращий прогрес у впровадженні у 2018 році. Уряд виконав значний обсяг зобов'язань за Угодою про асоціацію, особливо у сфері сільського господарства, соціальної політики і трудових відносин, – наголосила представниця українського Уряду. – Реформи істотно обмежили простір для корупційних дій. Крім того, початок функціонування Вищого антикорупційного суду має відбутися не пізніше червня цього року».

Під час зустрічі також було наголошено на необхідності обговорення у межах засідання Парламентського комітету асоціації пріоритетних законопроектів, які потребують ухвалення Верховною Радою, та шляхів удосконалення процедури розгляду Парламентом євроінтеграційних законопроектів.

Віце-прем’єр-міністр також висловила подяку за плідне співробітництво з Європейським Парламентом та значну підтримку України. Вона додала, що Україна розраховує на активну участь міжнародних спостерігачів ОБСЄ/БДІПЛ та Європейського Парламенту під час президентських виборів в Україні.

«Ми зацікавлені в посиленні нашої співпраці з ЄС у сфері кібербезпеки, особливо у виборчий період. Вже зараз відчутне масове втручання Росії через посилену кібердіяльність, незліченні спроби агресора дестабілізувати внутрішню ситуацію в Україні у будь-який спосіб. Кремль сподівається привести до влади в Україні проросійські політичні сили, щоб нівелювати всі позитивні зміни», – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Зі свого боку депутати Європейського Парламенту запевнили в подальшій підтримці реформ в Україні.

Джерело