Як бізнесу отримати вигоду від європейських програм
Дата: 02.01.2019

Європейський Союз надає фінансову допомогу Україні не тільки як державі, але також підтримує цілий ряд програм для українських підприємців.

Проблема в тому, що далеко не всі компанії знають про їхнє існування, особливо в регіонах. Тільки активні підприємці, які просто не можуть сидіти на місці, такі, наприклад, як герої спецпроекту "Бізнес разом" Назар Романів, співзасновник компанії з виробництва соків "Сади Прикарпаття", Олексій Микитка, співзасновник львівської поліграфії "Диз-Арт", або Ілля Верхоляк, співзасновник майстерні пряників "Юрашки", знають про них і навіть скористалися їхніми можливостями.

Щоб усунути прогалину і донести до підприємців інформацію про всі програми, які підтримує Євросоюз, ініціатива EU4Business створила "Карту можливостей для малого і середнього бізнесу". Тут можна дізнатися, в яких банках доступний кредит з вигідними умовами, як отримати грант на інноваційний бізнес-проект, що не за всі гроші світу залучити консультанта-практика або поїхати в європейську країну на виробництво аналогічне вашому.

Де взяти гроші для бізнесу

                                                                     Кредити від EU4Business

В Україні вже кілька років працює ініціатива EU4Business з підтримки малого і середнього бізнесу. Вона cофінансіруется Європейським Союзом і реалізується Європейським банком реконструкції та розвитку, Європейським інвестиційним банком, Німецьким банком розвитку, Організацією економічного співробітництва та розвитку, Світовим банком та іншими партнерами.

Ініціатива складається з цілого ряду інструментів для розвитку МСБ, серед яких програми з кредитування (адже українські банки досі часто неохоче видають позики невеликим компаніям). До них підключені шість банків і одна лізингова компанія.

                                                 Гранти від Horizon 2020 для технологічного бізнесу

Horizon 2020 року - це програма Європейського Союзу, яка надає гранти для наукових досліджень і інновацій. Один з її компонентів - спеціальна підпрограма для технологічних компаній і стартапів, в рамках якої можна отримати грант на суму до 2,5 млн євро.

Отримати гроші може тільки інноваційна компанія, продукт якої "вирішує економічні, індустріальні або соціальні проблеми", і його можна масштабувати на глобальний ринок.

Як набратися досвіду і обійти хоча б деякі граблі бізнесу

                                                   Бізнес-консультанти і консультанти-практики

В рамках ініціативи EU4Business також є програми допомоги консультантів - як українських, так і іноземних. А Європейський банк реконструкції і розвитку відшкодує їм від 50 до 90% вартості консалтингового проекту по його завершенню.

Консультанта можна залучити для самих різних проектів, наприклад, для розробки стратегії бізнесу, впровадження ІТ-систем, розробки комунікаційної стратегії, ринкового позиціонування, брендингу продукту, для дослідження ринку або підготовки продукції до сертифікації.

Правда, сума грантової виплати обмежена: від 10 до 60 тис. Євро - все залежить від програми, яку вибирає підприємець.

                                                   Програма обміну досвідом для підприємців

Україна з 2017 року приєдналася до програми Європейського Союзу COSME. Одна з підпрограм, яка доступна для українських компаній, - це Erasmus, її мета - обмін досвідом молодих підприємців.

Як упевнитися, що бізнес працює цілком легально

Три рік тому в Україні за підтримки Європейського Союзу заробив Офіс ефективного регулювання BRDO. Це консультативний недержавний орган, який працює в зв'язці з Міністерством економічного розвитку і торгівлі, допомагаючи відомству спростити правила регулювання бізнесу в Україні.

Завдяки Офісу в Україні запрацював єдиний онлайн-портал і база перевірок бізнесу. Будь-яка компанія або ФОП може зайти на портал і побачити, чи потрапляють вони в плани перевірок держорганів на 2019 рік, а також ознайомитися з чітким переліком питань, які можуть задавати контролери.

Ще одна важлива ініціатива, яка полегшує життя підприємцям, - це покрокові інструкції, як відкрити бізнес в Україні в тій чи іншій сфері.

На порталі Офісу вже є понад 100 кейсів. Наприклад, тут є список необхідних документів для реєстрації кав'ярні, йога-студії, кабінету сімейного лікаря, служби таксі або шиномонтажу. Підприємцю достатньо зайти на портал і тут же знайти всі необхідні етапи, процедури і вимоги для старту своєї справи.

Джерело: Дело.ua