Про виконання Угоди про асоціацію з ЄС в 2018 році
Дата: 02.01.2019

787Підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом — це лише початок титанічної роботи з імплементації взятих на себе зобов’язань. Про це на підсумковій річній прес-конференції заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

«За підсумками дев’яти місяців, ми можемо говорити про те, що ті завдання, які були заплановані на 2018 рік згідно з Угодою про асоціацію, виконані приблизно на 50%», - повідомила Віце-прем’єр-міністр. За її словами, одночасно Україна продовжувала виконувати частину завдань Угоди, не реалізованих протягом попередніх років: «Тобто сумарний результат виконання УА суттєво зростає».

Іванна Климпуш-Цинцадзе нагадала, що наприкінці лютого цього року була ухвалена Урядово-парламентська дорожня карта з 57 євроінтеграційних законопроектів на 2018-2019 роки. 10 з них Верховна Рада ухвалила повністю і 10 — в першому читанні. Крім того, в 2018 році український Парламент розпочав критично важливий процес закріплення в Конституції курсу на європейську та євроатлантичну інтеграцію.

«Сподіваюсь, що в лютому ми побачимо підсумкове голосування щодо цих змін і матимемо цей дороговказ конституційним. Це дозволить убезпечитися від змін політики значно серйозніше, ніж інші заходи», — підкреслила Віце-прем’єр-міністр.

Вона, зокрема, зазначила, що цьогоріч, завдяки урядовому Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію, повністю переглянуто блок зобов’язань у сфері митної політики. Це дозволило затвердити Дорожню карту приєднання України до спільної транзитної процедури ЄС/ЄАВТ, а також розробити комплексне законодавство, яке імплементує Конвенції про спільний режим транзиту та про спрощення формальностей у торгівлі товарами, а також Митний кодекс ЄС. У підсумку дорожня карта має стати основою реформування всієї митної системи. Попри це, Верховна Рада все ще має ухвалити рішення про створення інституту уповноваженого економічного оператора та зміни до Митного кодексу щодо захисту прав інтелектуальної власності при митному оформленні товарів.

Також в Україні необхідно запровадити європейські принципи банківського нагляду, діяльності кредитних спілок та захисту інвесторів від зловживань на ринках капіталу.

«Велика кількість наших колег у Парламенті, на жаль, безвідповідально ставляться до цих завдань і задекларованих політичними силами намірів руху до Європи. Водночас, не можу потішитися й тим, що для всіх колег в Уряді це є великим пріоритетом», – сказала Віце-прем`єр-міністр.

З іншого боку, вона висловила розчарування через відсутність прогресу у підписанні Угоди АСАА (так званої «угоди про безвіз для нехарчової продукції»), – де основна роль має бути відіграна стороною ЄС. Минулого тижня Іванна Климпуш-Цинцадзе та Комісар ЄС з питань внутрішнього ринку та послуг, промисловості, підприємництва та малого і середнього бізнесу Ельжбета Бєньковська узгодили отримання від ЄС вичерпного переліку завдань, які має виконати Україна для початку офіційних переговорів щодо підписання цього документа.

Віце-прем’єр-міністр також звернула увагу на зростання експорту до країн ЄС, який за підсумками січня-жовтня 2018 року сягнув 14,6 мільярдів доларів США. Це на 2 мільярди більше, ніж за той самий період минулого року.

«Це означає, що ми приблизно на 16% підвищили за цей час свої показники експорту до ЄС. Більше того, на даний момент ми маємо близько 700 українських підприємств, які можуть експортувати до країн ЄС. Можемо порівняти це з понад 200 підприємствами, які мали таку можливість у 2016 році», — підкреслила представниця Уряду.

Джерело