Про створення експортно-кредитного агентства
Дата: 13.04.2016

112Передбачене законопроектом №2142 експортно-кредитне агентство буде забезпечувати страхування, забезпечення, здешевлення кредитування експортних операцій та надання аналітично-консультативної допомоги українським підприємствам. Про це йшла мова на парламентському круглому столі "Експортно-кредитне агентство - як дієвий інструмент стимулювання українського експорту".

 "Наше завдання: максимально підвищити позицію України в ланцюзі створення доданої вартості - перетворитися з сировинного експортера в виробника і експортера готової продукції, яка принесе країні багатство", - зазначив голова парламентського комітету з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк.

   Парламентарій зазначив, що діяльність агентства буде спрямована виключно на галузі, що забезпечують додану вартість, як то: харчова і легка промисловість, фармацевтика, машинобудування всіх видів, ІТ-послуги тощо.

   "Україна не має права зволікати зі створенням власної системи підтримки експорту - інакше вона не зможе на рівних конкурувати на світовому ринку. Створення експортно-кредитного агентства - лише один крок у побудові цілої системи. Ми також повинні правильно вибудувати роботу державних банків, максимально використовувати механізми торгових представництв України, відповідних відділів наших посольств за кордоном", - підкреслив голова фінансового комітету Сергій Рибалка.

   Відзначаючи безпрецендентне падіння експорту, зміна глобальних ринків, світова криза сировинної моделі, екс-перший заступник Мінекономрозвитку Анатолій Максюта наголосив на необхідності переорієнтації українського експорту на високотехнологічну продукцію: "Без зусиль держави цього не вийде. Якщо хочемо швидкого економічного зростання - повинні подбати про експорт".

   Крім того, за його словами, ЄКА відкриє можливості для створення т.зв. "Корпорації розвитку" - цілого ряду установ розвитку, які допоможуть не тільки експортерам, а й виробникам.

   Варто зазначити, що відповідні установи з підтримки експорту діють майже у всіх розвинених і країнах, що розвиваються. Найбільш відомими з них є Eximbank (США), NEXI (Японія), Euler Hermes (Німеччина), COFACE (Франція), Atradius (Нідерланди), SBCE (Бразилія), CESCE (Іспанія), SEK (Швеція) і ін.

Джерело