Про експорт до ЄС в рамках дії ЗВТ
Дата: 16.02.2016

000000image_3846t6yt65ytyМіністерство економічного розвитку і торгівлі стверджує, що експорт українських яєць в ЄС в рамках квоти почнеться в квітні 2016 року.

Про це йдеться у відповіді МЕРТ.

"В минулому році закінчена процедура відкриття для України доступу на ринок ЄС по яйцях. Таким чином, використання відповідної квоти почнеться в поточному році з квітня-місяця", - йдеться в повідомленні.

При цьому в міністерстві відзначають, що ЄС встановив безмитні тарифні квоти для 36 видів українських товарів. При цьому по 4 видам встановлено додаткові обсяги.

"Квотуванню серед іншого підлягають яловичина, свинина, м'ясо баранини, м'ясо птиці, молоко, вершки, йогурти, зернові, висівки, мед, цукор, крохмаль, гриби, часник, солод, виноградний і яблучний соки, вершкове масло, сигарети, етанол, яйця і альбуміни та ін." - відзначають в МЕРТ.

Тарифна квота на м'ясо птиці встановлена на рівні 16 тис. тонн з подальшим збільшенням протягом 5 років до 20 тис. тонн в рік, а за деякими кодами встановлена додаткова квота - 20 тис. тонн.

У свою чергу на яйця і альбуміни тарифна квота встановлена на рівні 1 500 тонн з поступовим збільшенням протягом 5 років до 3 000 тонн на рік. А також встановлена додаткова квота в обсязі 3 000 тон.

"Введення тарифних квот означає, що окремі українські товари будуть поставлятися в ЄС в певних обсягах без справляння ввізного мита. При цьому мова йде не про обмеження обсягів імпорту, а лише про те, що імпорт зазначених товарів понад певного обсягу буде підпадати під загальний режим імпорту, тобто буде обкладатися за тими самими умовами, які діяли до введення вільної торгівлі з ЄС", - зазначає МЕРТ.

"Принагідно інформуємо, що в 2015 році основна квота на курятину використана на 100%, також розпочато використання додаткової квоти (на 10,4% від доступного обсягу). У першому кварталі 2016 року, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, значно зросли обсяги використання додаткової квоти на курячі каркаси (тушки) - понад 46% від доступних обсягів, або в реальних цифрах 2,34 тис. тонн з 5 000 можливих для першого кварталу. Основна квота на перший квартал уже традиційно використана на 100% (4 000 тонн)", - додають в міністерстві.

Джерело