На Чернігівщині відкрився перший завод з виробництва напівфабрикатів з картоплі для смаження
Дата: 14.09.2015

Maslov_06[(003971)16-14-03]

В м. Мена відкрився перший в Україні завод з виробництва напівфабрикатів з картоплі для смаження. Завод є однією із складових проекту ПрАТ «Корпорація «Інтерагросистема», що передбачає створення на Менщині сучасного комплексу з виробництва, переробки, економного зберігання і постачання споживачам картоплі та продуктів з неї.

Зараз Україна імпортує таких напівфабрикатів на півмільярда гривень, а новий завод може одразу на третину забезпечити цю потребу. Для Мени і Чернігівщини відкриття нового заводу – це насамперед 50 постійних робочих місць і більше ста – сезонних (при садінні, збиранні картоплі та сортуванні бульб). Що ж до самої виробничої лінії, то роботу планують налагодити цілодобово в три зміни. Тоді велику партію сировини можна переробити без простоїв за кілька діб, а далі зробити перерву на відпочинок і профілактику для обладнання, розповідає Сергій Юхименко — керівник корпорації «Інтерагросистема», яка реалізує цей проект. Українська сторона в цей проект вклала понад 48 мільйонів гривень.

Україна вирощує достатньо картоплі, але для ресторанів і кафе, які пропонують картоплю «фрі», завозить напівфабрикати з-за кордону – на 500 мільйонів гривень. Щоб усунути цей парадокс, треба й створити весь цикл виробництва продукції, починаючи від вирощування. Це і постійна співпраця з фермерами, і питання сертифікації продукції, і єдина система логістики (заморожування, транспортування тощо). Про все це йдуть зараз переговори з партнерами.

Заводська лінія – турецького виробництва. Вона змонтована протягом минулої зими. Для залучення іноземних інвестицій (2,5 млн. євро) у Мені було створене спільне підприємство. Ще кілька місяців знадобилося, щоб узгодити підключення до електромереж: завод споживає понад тисячу кіловат, тому в перспективі потрібні додаткові лінії електропередач.

Поки що, завод вироблятиме до трьох тонн картоплі фрі на годину. Але, за словами керівництва, при виході на повну потужність, з’явиться можливість замінити власною продукцією на ринку України до 15 тисяч тонн аналогічної (але дорожчої) імпортної.

Спочатку перероблятимуть картоплю, вирощену на полях «Корпорації «Інтерагросистема». Також планують її закупівлю у фермерів Менського, Чернігівського, Корюківського, Сосницького та інших районів області. Адже у перспективі на цьому заводі планують переробляти до 100 тисяч тонн картоплі. За умови додаткової модернізації завод у Мені може забезпечити майже всю потребу України в цих напівфабрикатах.

Джерело